Tumbet is een typische vegetarische ovenschotel uit Mallorca en bestaat uit meerdere lagen van gegrilde groenten en aardappeltjes in tomatensaus.
Wat heb je nodig om Tumbet zoals op Mallorca te maken met dit recept:
- 800 gram aardappelschijfjes.
- 400 gram tomatenblokjes.
- 500 gram tomaten passata.
- 2 aubergine’s, 2 paprika's, 1 ui en 1 teentje knoflook.
- Een beetje droge witte wijn naar smaak.
- 1 blaadje laurier, een snufje oregano & tijm.
- Beetje peper & zout.
- Olijfolie.
Het recept is simpel en ook het bereiden van de Tumbet is eenvoudig:
- Snij de ui en knoflook in kleine snippertjes, bak vervolgens lichtjes aan in de olie (gebruik een diepe pan hiervoor).
- Breng de uien op smaak door peper, zout, tijm en oregano toe te voegen.
- Blus vervolgens af met de witte wijn en voeg de tomatenblokjes en passata toe zodra de alcohol is verdampt.
- Als laatste voeg je het laurierblaadje toe en laat je de saus op een laag vuurtje even pruttelen gedurende 20 tot 25 minuten.
- Kruid de aardappelschijfjes met een beetje peper en zout, vervolgens bak je de schijfjes ( ongeveer 10 minuutjes) in een koekenpan en verwarm je tijdens het bakken de oven tot 200 graden.
- Snij de aubergine en paprika in stukken en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Vervolgens grill de stukken even grillen in de pan.
- De laatste stap, leg de aardappelschijfjes in een grote ovenschaal en leg hierbovenop de stukken aubergine en paprika, giet vervolgens de tomatensaus eroverheen en zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven.
Een smakelijk en vooral 100% Spaans recept voor de echte Tumbet zoals op Mallorca.