Spaanse Olijfolie

De authentieke smaak van Spaanse olijfolie is bekend over de gehele wereld, proef het zelf en ontdek het verschil

Wist je dat Spaanse olijfolie veel voordelen heeft?

 1. Spaanse olijfolie een van de meest natuurlijke en gezonde voedingsmiddelen is die er bestaat. Tijdens het produceren en verwerken van de olijven worden geen chemische processen gebruikt.
 2. Olijfbomen belasten het milieu nagenoeg niet en groeien doorgaans op grond welke niet kan worden gebruikt voor landbouw.
 3. Olijfolie is de enige olie die wordt geperst. Er wordt dus niets verhit of verkregen door middels van chemisch proces.
 4. Spaanse olijfolie wordt veel in de keuken gebruikt, maar om wordt het veel gebruikt in cosmetica en andere verzorgingsproducten.
 5. Na het oogsten worden de olijven geperst. Maar eerst worden alle olijven na de oogst zorgvuldig gewassen en gesorteerd, daarna worden olijven vermalen en ontstaat er een soort pulp. Vervolgens wordt de pulp wordt op een soort matten verdeeld en daarna geperst.
 6. De eerste keer dat de Spaanse olijfolie wordt geperst geeft de beste kwaliteit, want voor een tweede persing moet men meestal de pulp verwarmen om nog olijfolie te kunnen krijgen. Een tweede persing zorgt voor merkbare mindere kwaliteit en daarom komt dit vrijwel niet meer voor.
 7. Simpel gezegd zijn er 2 soorten olijfolie. Extra Vierge Olijfolie, welke afkomstig is uit de eerste persing is van de beste kwaliteit. Deze olijfolie mag geen hoge zuurgraad hebben (max. 1%) en moet de juiste kleur & smaak hebben. olie is perfect om koud te gebruiken. Vierge Olijfolie is van mindere kwaliteit en heeft gemiddeld een hogere zuurgraad. Net als bij Extra Vierge olijfolie worden ook bij deze olijfolie eisen gesteld aan zowel de smaak als de kleur.
 8. Extra Vierge Olijfolie is geschikt om koud te gebruiken en Vierge olijfolie is geschikt voor bakken en braden.

Maar ook heeft Spaanse olijfolie bewezen voordelen als het gaat om gezondheid en dagelijkse verzorging:

 1. Olijfolie kan beschermen tegen hart- en vaatziekten doordat de hoeveelheid triglycerine in het bloed door olijfolie kan afnemen. 
 2. Olijfolie kan de bloeddruk doen verlagen.
 3. Olijfolie is een goede bron van vitamine E en antioxidanten.
 4. Een droge huid kan je verzorgen met olijfolie.
 5. Olijfolie wordt veel gebruikt om make-up van het gezicht te verwijderen.

Olijfolie bevat meervoudige onverzadigde vetzuren welke essentieel voor het menselijk lichaam. Omdat het lichaam deze vetzuren niet aanmaken worden deze essentiĆ«le vetzuren genoemd.

Let op, want niet alle olijfolie is geschikt om warme gerechten mee te maken. Omega-3 vetzuren veranderen tijdens verhitting en zelfs een geringe verhitting kan de kwaliteit met enorme stappen achteruit doen gaan. De olijfolie is dan nog wel bruikbaar, maar er is dan geen voordeel meer ten aanzien van de gezondheid. 

Voor koude gerechten is extra vierge olijfolie geschikt, de olie van de hoogste kwaliteit. Zolang deze olie niet wordt verhit, worden de antioxidanten en omega-3 vetzuren niet worden aangetast, daarmee is het gezond en smakelijk tegelijk!